На всеки се случва да усеща, че главата му сякаш ще

...
На всеки се случва да усеща, че главата му сякаш ще
Коментари Харесай

Опитах техниката „Помодоро“ и животът ми се промени!

На всеки се случва да усеща, че главата му като че ли ще гръмне от работа. Прегряването на работното място или така наречен burn out, са все по-чести положения, които ни сполетяват, когато сме пренатоварени с задължения - както в професионален, по този начин и в персонален проект.

Ако ви е с напрежение, когато отивате на работа и вършите отговорностите си мъчно, не можете да се наспите, а вечер мислите единствено за дилемите, които би трябвало да свършите - пране, почистване, готвене, отговори на имейли, бизнес срещи... то вие може да сте на прага на цялостното физическо и психическо безсилие.

В последна сметка ще започнете да отлагате всичко, в това число и самия си живот и най-после ще бъдете едни затворени в себе си хора, които не могат да се оправят нито с отговорностите, нито с насладите на живота.

Но ето, че има избавление от този уморителен и циничен кръг и то се споделя - техниката Помодоро!

 домат помодоро Istock

Тази простичка техника може да промени житейската ви настройка и да ви направи по-продуктивни от всеки път.

Създадена през 1980г. от Франческо Кирило, Помодоро техниката е една от най-популярните хакове за ръководство на времето употребявани през днешния ден.

Философията в техниката Помодоро има за цел да даде на потребителя оптимален фокус, централизация и креативна прохлада, като по този метод ви разрешава да завършите плановете си по-бързо с по-малко умствена работа.

Всичко, което би трябвало да извършите, е да употребявате таймер, с цел да разделите дилемите си на избрани шпации. Интервалите нормално са по към 25 минути, с къси почивки сред тях. 

За всеки план в границите на деня вие разпределяте времето си в дребни, къси стъпки като сред тях предприемате от време на време почивки. Например, работите в продължение на 25 минути, след което си вземате отмора за 5 минути. Всеки 25 минутен интервал от вашата работа, се назовава с думата “pomodoro ” идваща от италианския език и означаваща „ домати “.

Франческо Кирило употребявал кухненски таймер с формата на домат като собствен персонален таймер и от там идва името на тази известна техника.

След като преминете през четири “pomodoro ”-та (100 минути работно време с 15 минути почивка) си вземете още една отмора за 15-20 минути.

Всеки път, когато приключите с следващото помодоро отбележете вашия напредък с знак „ Х “ и си запишете какъв брой пъти сте имали импулса да отложите или да превключите работата си към друга задача за всеки 25 минутен фрагмент от време в случай че желаете несъмнено, това не е наложително.

Доказано е, че честите спирания резервират мозъка ви чист и ви държат по-съсредоточени.

Ще забележите разлика в работата си или в образователния развой в границите на ден-два. Овладяването на процеса лишава от 7 до 20 дни и в случай че се пробвате да я прилагате непрекъснато резултата ще си коства напъните.

Ако имате огромен и разнороден лист от задания, потреблението на техниката Помодоро може да ви помогне да ускорите работата си, да приключвате плановете си по-бързо като ви накара да се придържате към времевия период, който сте си определили.

Гледането на таймера по кое време ще пристигна почивката може да ви насърчи да приключите моментната си задача много по-бързо и прекосяването през две или три помодоро-та ще ви държи надалеч от неудовлетворението от работата ви и ще усили продуктивността ви.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР